Wat is padel?

Padel is een racketsport met ingrediënten uit o.a. tennis en squash. Het is een terugslagspel dat zowel enkel als dubbel wordt gespeeld op een rechthoekig terrein omringd door U-vormige glazen of betonnen wanden. De bal blijft in het spel na contact met de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s en levert meer spelplezier op. Strategie is bij padel belangrijker dan kracht!

Padel is toegankelijk voor alle leeftijden en is erg aantrekkelijk door zijn sociaal karakter. Een ideale sport om te spelen met vrienden, familie of collega’s. Padel is plezierig en uitdagend voor sportievelingen van eender welk niveau!

Geschiedenis

Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badstad Acapulco. De bedenker van de padelsport, Enrique Corcuera, was een rijke Mexicaanse zakenman. Hij bedacht de nieuwe sport door de regels, rackets en terreinafmetingen uit het tennis aan te passen. Aanvankelijk werd het alleen gespeeld door de Mexicaanse elite, maar via het Spaanse koningshuis belandde padel ook in Spanje. Corcuera introduceerde de sport in Marbella, waar in 1974 de eerste Europese Padelclub werd opgericht.

In Argentinië groeide padel uit tot een nationale sport met meer dan 10.000 terreinen en >2 miljoen beoefenaars. In Spanje werd de kaap van 1 miljoen bereikt in de jaren 90, en is het momenteel de 2e populairste sport na voetbal met >5 miljoen beoefenaars.

Het eerste WK werd georganiseerd in 1992 in Sevilla. Sindsdien vindt het tweejaarlijks plaats. De top van de wereld speelt jaarlijks de verschillende manches van de World Padel Tour.

Padel is een van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 12 miljoen beoefenaars. Padel wordt onder andere al gespeeld in Argentinië, Duitsland, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, Chili, Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië, Mexico, Paraguay, Portugal, Japan, Uruguay en de USA.

In 2012 legde we Padel 4U2 Gent, als eerste volwaardige padelclub, aan. De club werd snel een succesverhaal waardoor veel interesse en opvolging ontstond

Terrein

Padel wordt bij dubbelspel gespeeld op een terrein van 20m op 10m, bij enkel spel op een terrein van 20m op 6m. Terreinen hebben 3 meter hoge betonnen of glazen wanden(achter- en zijwanden). Aan de beide laterale zijden is er een omheiningsdraad (metaal), met aan minimum 1 zijde een deur in het midden.

De bouw van een nieuwe constructie bestaat uit grond- en funderingswerken en de bovenbouw. De kostprijs varieert in functie van de gebruikte materialen en het type ondergrond.

Er passen makkelijk 2 officiële padelterreinen binnen de oppervlakte van 1 tennisterrein. Padel kan zowel in- als outdoor gespeeld worden. Het grondoppervlak bestaat bij voorkeur uit ingezand kunstgras, maar kan ook beton, asfalt, gravel of polyurethaan zijn.

Bij de aanleg moet er rekening gehouden worden met verscheidene aandachtspunten:

locatie, helling, oneffenheden, water- en elektriciteitsvoorziening, evacuatieroute, ondergrond, grondwerken, bevloering, fundering, metalen steunen, licht, geluid, drainage, overkapping, landschapsarchitectuur, oriëntatie,…

Wil je meer weten over de aanleg van padelterreinen?

Aanleg